Adormirea Maicii Domnului. Tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare

13 08. 2024, 13:22
adormirea maicii domnului

În ziua de 15 august este sărbătorită de creștini Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an, când, potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a fost înălțată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos. 

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Fecioarei Maria. Deși mențiuni despre această sărbătoare apar abia în secolul al V-lea, cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte considerabil după Sinodul IV Ecumenic, când s-a stabilit că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu

Semnificația sărbătorii din 15 august 

Această recunoaștere a condus la o extindere semnificativă a venerării ei. Originea sărbătorii este cel mai probabil legată de Ierusalim, unde se află mormântul Maicii Domnului, situat lângă Grădina Ghetsimani, și biserica ridicată pe acest loc. În această biserică, pelerinii se pot închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. Adormirea și ridicarea cu trupul la cer a Maicii Domnului marchează ultima etapă a lucrării de mântuire a omenirii, încheind ciclul început prin Învierea și Înălțarea lui Hristos, și Pogorârea Duhului Sfânt. 

Cum a avut loc Adormirea Maicii Domnului 

După înălțarea la Cer a Fiului său, Maica Domnului a trăit încă mulți ani. Conform tradiției Bisericii, cu trei zile înainte de a-și încheia viața pământească, Arhanghelul Gavriil i-a vestit că va trece la viața veșnică. Deși Apostolii erau răspândiți prin lume pentru a răspândi Evanghelia, au fost aduși în mod miraculos la Ierusalim prin puterea lui Dumnezeu, pentru a fi prezenți la acest moment solemn. Maica Domnului i-a înștiințat despre apropiata ei trecere.

Sfântul Ioan Damaschin notează că, după ce și-a luat rămas bun de la cei prezenți, Domnul Însuși a coborât pentru a primi sufletul ei în mâinile Sale. În acel moment, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu” și și-a dat duhul ca și cum ar fi adormit, fără a simți durerile morții. De aceea, acest moment este numit „Adormire” și nu moarte. Apostolii au așezat trupul Maicii Domnului pe un pat mortuar și l-au purtat spre mormânt. 

Ce s-a întâmplat după Adormirea Maicii Domnului 

Conform tradiției, o mare mulțime de oameni s-a adunat pentru a asista la Adormirea Maicii Domnului și la sosirea apostolilor. Cortegiul funerar s-a îndreptat spre Grădina Ghetsimani, unde era pregătit un nou mormânt de piatră pentru ea. Există două versiuni ale tradiției privind ce s-a întâmplat ulterior: într-una, trupul Maicii Domnului a rămas în mormânt timp de trei zile înainte de a fi ridicat în mod miraculos la cer; în cealaltă, trupul a fost luat direct la cer din mâinile Apostolilor Petru și Pavel, în momentul în care aceștia se pregăteau să-l așeze în mormânt, lăsând în urmă doar pânza în care fusese înfășurat. 

În prima versiune, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind la Ierusalim trei zile mai târziu. Datorită dorinței sale de a o vedea încă o dată pe Maica Domnului, Apostolii au deschis mormântul, doar pentru a descoperi că acesta era gol, indicând că Maica Domnului fusese înălțată la ceruri. Diferențele dintre aceste versiuni pot fi atribuite faptului că în scurt timp după acest eveniment a început o perioadă intensă de persecuție împotriva Bisericii, împiedicând astfel o documentare mai detaliată a acestor întâmplări. 

 

Sursă foto: social media